Váltás fáról fabrikettre, hagyományos áramról napelemekre

A férjemmel néhány hónapja döntöttünk úgy, hogy váltunk a korábban használt fűtőanyagról, ami fa volt, fabrikettre. Mint megtudtuk, sokkal jobb a fűtőértéke, mint a fának, mert nincs akkora víztartalma, mint az előbbinek, ami logikus, hiszen egy élő, organikus anyagról beszélünk a fa esetében. A fabrikett azért is jó választás, mert nagyon jó a fűtőértéke, és égés közben sem jutnak a levegőbe olyan anyagok, amik a környezetet szennyeznék. Fűthetünk vele a kazánunkban, de a kandallónkban is, így mindenképp jó választásnak tűnt a dolog. Így nem haboztunk sokat, hiszen mindennél többet ér a környezetünk védelme szerintünk, hiszen a gyerekeink sorsa a tét, az, hogy minél biztosabb jövőt tudjunk neki biztosítani.

Nem csak a tüzelőanyagok terén váltottunk, hanem az élet más területein is. Próbálunk minél minimalistább életmódot folytatni, hiszen a mai világban az emberbe azt sulykolják, hogy fogyasszunk minél többet, ami nem éppen egy környezetbarát hozzáállás. Nem olyan rég gondolkodtunk a férjemmel, hogyan lehetne még tovább fejleszteni a környezettudatossághoz való hozzáállásunkat, és eszünkbe jutott egy új dolog, még pedig a napelemek. Tudtuk, hogy önerőből nem biztos, hogy sikerülne finanszírozni a napelemek felszerelését, ezért el kellett kezdenünk valami köztes megoldás után keresgélni. Az internet a barátunk, ezért beírtunk a keresőbe valami napelemmel kapcsolatos kulcsszót, és ekkor találtunk rá a napelemes pályázat lehetőségére. Ez jelentette végül a megoldást nekünk a sporoljnapelemmel.hu weboldalán.

Megtudtuk, hogy létezik támogatás magánszemélyeknek azért, hogy minél többen korszerűsítsék a háztartásuk energiaellátását. Ez egy 0 % – os hitel, aminek az a lényege, hogy az embernek nem kell amiatt aggódnia, hogy többet kell visszafizetnie, mint amekkora összeget felvett. 10 % önerővel kell rendelkezni, erre jön rá a minimum 500 000 Ft, maximum 10 000 000 Ft támogatású hitel. A futamidőt meg lehet választani magunknak, de nem lehet több, mint 20 év. Nem kell fizetni kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot és szerződésmódosítási díjat sem, így látható, hogy tényleg az a cél, hogy minél több ember vegye fel ezt a hitelt, és ezzel csökkenjen az ökológiai lábnyomuk. Így tehát egyértelmű, hogy az a cél, hogy azok is felvegyék a hitelt, akik eddig a magas összegek miatt nem mertek belevágni. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy ez a pályázat GINOP, ami azt jelenti, hogy a Pest megyén kívüli területeken lehet igénybe venni, a Pest megyét érintő VEKOP pályázat jelenleg szünetel.

napelemes pályázat

Jogosan felmerülhet mindenkiben a kérdés, hogy ugyan a miért éri meg a “nagyoknak” az, hogy minél több ember váltson napelemekre? A válasz természetesen az Európai Unió, akik igen sok beruházás mögött állnak. Az EU kitűzött egy célt maga elé, aminek az a lényege, hogy el kell érniük egy bizonyos százalékot annak tekintetében, hogy hányan tértek át a napelemek használatára. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a fosszilis energiahordozók, amiket eddig használtunk fűtése, energia előállítására, jelentősen fogyóban vannak az egész világon. Ez alól Magyarország sem kivétel, ezért a mindenkori kormánynak szükséges, hogy a hazai vállalatokat és magánszemélyeket minél jobban ösztönözze arra, hogy álljanak át a megújuló energiaforrások használatára. Hiszen ha nem tesszük meg ezt még időben, akkor nagy bajban leszünk, ha már nem lesz mivel fűteni.

Ha lehetőség van egy ilyen pályázatra, akkor nem szabad az alkalmat kihagyni, mert ezek a lehetőségek jönnek – mennek, sosem lehet tudni, meddig áll nyitva előttünk a dolog. Az elmúlt években egyre többen igyekeznek lecsapni ezekre a pályázatokra, mert ez egy olyan lehetőség, ami ugyan sok pénzbe kerül, de hosszútávon többszörösen megtérül a befektetett összeg. Hiszen nem kell a szolgáltatótól áramot vásárolnunk, így a villanyszámlák összegei kiesnek. Emellett éjszaka is, amikor ezek az eszközök nem termelnek áramot, a szolgáltatótól “kölcsönzött” áramot mivel már korábban visszatöltöttük a hálózatra, nem kell fájjon a fejünk amiatt, hogy áram nélkül maradunk. A férjemmel mindketten egyetértettünk abban, hogy nagyon jó dolog lenne, ha egyszer ez az egész nekünk is sikerülne, és a tetőnkön ott díszelegnének a napelemek paneljei.