Próbálom jó dolgokra költeni a pénzem

Rengeteg munkát fektettem az elmúlt huszonöt évben a brikett gyáramba, és szerencsére megtérültek az erőfeszítéseim. Végre eljutottam arra szintre, hogy az üzlet jól működik, csak felügyelni kell és megtehetek szinte bármit, amit csak szeretnék. Például vásároltam egy csodás tanyát a hegyekben, ahol igaz, hogy nem tölthetek annyi időt, amennyit szeretnék, de azért bármikor visszavonulhatok oda pihenni.

A tanyámat próbálom minél önfenntartóbbá alakítani, például napelemeket is rakattam. A napelem teljesítményével teljesen meg vagyok elégedve, habár nem úgy alakultak a dolgok, ahogy én elképzeltem. De ez nem baj, mert nem azt jelenti, hogy gond van, csak annyit jelent, hogy nem voltam elég felkészült a témában és butaságokat hittem meg képzeltem el. Szerencsére a szakemberek tudták, hogy mire van szükségem és felvilágosítottak. Először telefonon egyeztettünk a terveimről, aztán a tanyámon is jártak. Kiderült például, hogy a semelyik épület tetejére nem tudják felszerelni a napelemeket: volt, ami azért nem felelt meg, mert nem jó irányba nézett a tető, meg volt aminek a dőlésszöge nem felelt meg, vagy egyszerűen nem bírta volna meg azt a mennyiségű napelemet, amire nekem szükségem van. Én soha nem is gondoltam volna, hogy ezek mind fontosak, azt hittem, hogy jönnek, felszerelik a háztetőre és kész. Aztán végül a földre rakták őket, természetesen megfelelő tartószerkezettel együtt.

A másik hatalmas tévhitem az volt, hogy azt hittem, hogy ezután ki is kötethetem az áramot a tanyáról. Mondták, hogy elméletileg meg is tehetném, és szereltethetnék egy akkumulátort, de nem ajánlják, mert a mai világban az időjárás nagyon kósza és sose lehet tudni, hogy mikor kezd el napokig vagy akár hetekig esni, és akkor, ha az akkumulátor lemerült, áram nélkül maradok. A tökéletes és stabil napelem teljesítmény úgy érhető el és egészíthető ki, ha bekötve marad az áram, és amennyiben rossz idő van, akkor onnan kapjuk az áramot. Amikor pedig szép idő van, de pont nincs annyi áramra szükségünk, amennyit a napelem termel, akkor az általam termelt áram majd bejut a hálózatba. Mindezt a folyamatot egy kétirányú villanyóra méri és kivonja egymásból a két számot és így szinte mindig nulla lesz a villanyszámlám. Végül is logikus, nem?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó ötlet volt beköttetnem. A tanyán dolgozók még mindig nagyon csodálják, hiszen nem értik, hogy hogyan működik. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ingyen és fenntartható forrásból van az áram.