Fabrikett helyett lett elektromos fűtésünk

Szerintem nem újdonság senkinek, ha azt mondom, hogy a fabrikett alapvetően egy nagyon kézenfekvő, döntő többségében relatív olcsón és könnyen beszerezhető fűtőanyag. A kategóriájában környezetkímélőnek is mondható, gazdaságos és nagyon nagy a fűtőértéke is, tehát összességében egy tényleg jó választásnak bizonyulhat. Viszont nem szabad, hogy elkerülje a figyelmünket kettő dolog: egyrészt, hogy a fabrikettel való fűtéskor égéstermékek keletkeznek és annyira mégsem tekinthető környezetbarátnak; másrészt, hogy egyre nagyobb a fahiány, ezáltal brikettet is egyre nehezebb beszerezni. De van egy harmadik, kényelmi szempont… brikettel nemigen lehet alulról fűteni, tehát a talpunknak is kellemes meleget csinálni. Ezen szempontok mentén úgy döntöttünk, keresünk valamilyen más alternatívát vagy kiegészítő lehetőséget és beszereltetünk egy padlófűtést is.

Persze a kivitelező személye még kérdéses volt, meg az is, hogy pontosan milyen módon kellene megcsináltatni, mert ahogy tudtam, több alternatíva is létezett. Végül megtaláltuk a megoldást a futesrendszerek.hu-t; Hőszivattyú – fűts olcsón megújuló energiával – szólt a jól csengő szlogenje. Persze, mivel nem mind arany, ami fénylik, alapos átolvasásnak kezdtem neki, hogy végül is mi az a hőszivattyú és miért is olyan jó.

Nevéből is eredően a nem a vizet vagy más anyagot, hanem a hőt szivattyúzza egyik helyről a másikra, vagyis ebben az esetben úgymond átcsoportosítja a hőelvonás jelensége által. Alapvetően tekinthetjük megújuló energiaforrásnak is, hiszen hőenergiát hasznosít, viszont nem teljes mértékben az – ennek üzemeltetéséhez elektromosság szükséges, amelyet akár biztosíthatunk napelemmel is, ezáltal ténylegesen “zölddé” téve fűtésünket. Hőszivattyúból is több típus létezik, amelyeket az alapján különítenek el, hogy milyen közegből történik a hőelvonás és azt mibe adják tovább: eszerint a fő típusok a levegő-levegő, levegő-víz, víz-víz és talaj-víz hőszivattyúk. A honlap szerint padlófűtésekhez a levegő-víz szivattyú az ideális és egyben a legelterjedtebb formája – ez azt takarja, hogy a hőszivattyú elvonja a kültéri levegő hőjét és ezáltal melegíti fel a fűtővizet.

Az alkalmazási skálájuk is igencsak széles, bár első sorban vízmelegítéshez alkalmazzák őket. Használhatóak padló- és radiátorfűtésre is, előbbihez elég az alacsonyabb hőfokú víz is, kevesebb energiafelhasználás is elegendő. Persze nem is kérdés, de ahhoz, hogy mindez tökéletesen menjen, tökéletes tervezés, no meg kivitelezés is kell. A hőszivattyú előnye még, hogy nem csak a napelemekre, hanem a hőszivattyúkra is igényelhető az úgynevezett H tarifa, amelynek keretén belül nagyon magas kedvezménnyel kaphatja a felhasználó az áramot egy külön órán keresztül.

Ezek alapján a szlogenjük – Hőszivattyú – fűts olcsón megújuló energiával – egyáltalán nem tűnt üres beszédnek és némi családi kupaktanács, illetve ismerősi körben történő körbeérdeklődés után le is adtuk az árajánlatkérésünket. Ezután hamarosan meg is kaptuk azt egy megkeresés keretein belül, és talán nem meglepő, hogy a padlófűtésünket, amelyre rég vágytunk, meg is csináltattuk hőszivattyús rendszerrel a https://futesrendszerek.hu/-n keresztül, ahogy a fűtésrendszereink egy része is cserére került. Azt kell mondjam, maximális az elégedettségünk: a számláink jelentősen csökkentek, így a kiadásaink abszolút meg fognak térülni a későbbiekben, ráadásul környezetbarát módon!