Fabrikett és a nyílászárócsere kapcsolata

A férjemmel nemrég úgy döntöttünk, hogy a kályhánkban fabrikettel kezdünk el tüzelni. Az ilyen dolgokat általában a férjem dönti el, de nem is bánom. Egyrészt nem igazán érdekel, másrészt úgysem értek hozzá, így felesleges lenne beleszólnom. Ahogy utaztunk a helyi tüzép felé, hogy letudjuk a brikettszerző körutunkat, azzal kezdtem viccelődni, hogy az ablakaink olyan jó állapotban vannak, hogy lassan azokat is be lehet dobni a kályhába begyújtósnak. Ugyanis nagyon régi, rozoga fa nyílászáróink vannak, amiket még az előző tulaj hagyott itt. Nem csak régiek, de a szigetelésük sem az igazi, így én már régóta rágtam a férjem fülét, hogy ideje lenne őket kicserélni. Itt az autóban azt mondta, hogy majd megfontolja a dolgot otthon.

Amint hazaértem, el is kezdtem keresgélni az interneten, hogy milyen lehetőségek állnak a rendelkezésemre. Véletlen ráakadtam egy oldalra, amely végül azt eredményezte, hogy nagyon sok hasznos tanácsot olvashattam el. Úgy döntöttem, megmutatom a férjemnek is, mit találtam, és ezután együtt kezdtük el böngészni az oldal tartalmát.

A műanyag ablak felépítése csere esetén nagyon fontos. Hiszen az embernek tisztában kell lennie azzal, hogy pontosan milyen eszközzel kívánja a háztartását modernizálni. Mert ez valóban egy modernizáció, ráadásul nem is kicsi. Azt olvastuk az oldalon, hogy az egyik legjobb döntés lehet az emberek életében, ha a régi, rosszul szigetelő ablakaikat lecserélik újabbakra, amelyekkel már nincsenek ilyen problémák. Egy elég pontos leírást kapunk arról, pontosan hogy is zajlik egy ablakcsere, azonban azt is kiemelik, hogy ez nem oktató anyag, csupán néhány jó tipp.

Én attól féltem, hogy a műanyag ablakok esetleg hermetikusan lezárhatják a szobát, és nem fog jól szellőzni. Azonban az olvasott információk eléggé megnyugtattak, hogy ez a dolog csak a korábbi, nem olyan modern termékeknél fordult elő. Ma már ezek szellőztető rendszerrel vannak ellátva, amely kétféle lehet. Az egyiknél, ha elfordítjuk az ablak kilincsét kissé, akkor megnyílik ez a rés anélkül, hogy az ablakot ki kellett volna nyitni. A másik egy központi vezérléssel működik, amely méri a szobában a páratartalmat, és ha ez az optimális érték fölé emelkedik, akkor automatikusan kinyílik ez a szellőző rés. Így nem kell amiatt aggódni, hogy a túl magas pára miatt megindul a falak penészesedése.

Na de szerettünk volna megtudni néhány dolgot arról is, hogy mire kell az embernek odafigyelni az ablakok cseréjénél. Azt olvastuk, hogy az egyik módja a cserének az, amikor a régi ablakot teljesen kibontjuk, és ennek helyére, a lyukba kerül az új ablak. A másik módszer, amelyet azért nem ajánlanak a szakemberek, mert több buktatót is rejt magában, az az, amikor a régi ablaknak a kerete megmarad, és ebbe építik bele az új tokot. A bontás ugyan nagy kosszal és rumlival jár, de mindenképpen megéri a végeredmény.

A férjemmel mindketten egyetértettünk abban, hogy nagy szerencse volt, hogy erre az oldalra rátaláltunk. Segítségével a nyílászárók cseréje során tudtuk, hogy mire kell odafigyelni és mit kell választani. Bármelyik barátunk is hasonló terveket dédelgetett, mindenkinek ajánlottuk ezt a weboldalt, hiszen az embert sok fejfájástól tudja megkímélni az, ha már a munkálatok megkezdése előtt tisztában van a helyzet buktatóival vagy pedig az előnyökkel.