Értekezés a lakossági energiáról

A múlt

Belső égésű motor… Igazából olyan, mintha egy maximálisra fejlesztett mozgó kályha, nem? Az előző verziója a gőzgép, ami a gőzvonatoknál és gőzhajóknál volt, az azelőtti pedig az otthon lévő kályha. Szóval hiába vagyunk a 21. században, az autóink, amikkel a világunk nagy részét mozgatjuk, még mindig olyan, mintha mozgó kályhákkal működne, nem? Beülök a kocsiba és benzin helyett fabriketteket dobálok bele, megállok néha a fabrikett kútnál, amit inkább fabrikett lerakatoknak hívnának, reggelente bemondaná a rádió, hogy: „Ma az xy típusú fabrikett mázsányi ára növekedett 50 Ft-al”.
Folyton mindent csak vakon elégetünk évezredek óta. De tényleg szükségünk van 2019-ben fát égetni? Bocsánat, fabrikettet? Vagy benzint? Vagy szenet? Vagy földgázt? Nem lehetne esetleg olyan dolgot hasznosítani, ami mindig a rendelkezésünkre áll? Dehogynem! Csak ezt nagyon sokan eddig nem tudták megtenni, megengedni maguknak, ám szerintem a napelem rendszer árak 2019-ben ezt már a megvalósításhoz közelebb tudják hozni. Igen, most már tudjátok mire akarok kilyukadni, a napelemek lesznek a mostani téma.

Jelen


 Egyetlen adattal szembesültem a minap, olyan nagy számról van szó, hogy azonnal inspirációt kaptam arra, hogy írjak egy bejegyzést a témáról. Nézegettem a bolygónkról és civilizációnkról statisztikákat, és belebotlottam egy olyanba, ami valós időben átlagolva számolja pl. azt, hogy az adott nap folyamán az emberiség mennyi energiát használt fel. Ez ma 18:29-kor (vagyis ennyi ideje számolja a rendszer éppen az adott napot) azt mutatja, hogy az emberiség 302,624,421 Mwh (megawatt/óra) energiát élt fel fel csak ma. Mondjuk ez éjfélig még növekedni fog, de az arány lesz a megdöbbentő. Ennyit használunk, akkor mennyi napenergia bombázza nap mint, nap a kis földünket? Kapaszkodjatok meg. De tényleg.  Ugyanígy 18:29-kor ez a mutató 2,271,100,000,000. Szóval míg az emberiség elhasznált háromszázmillió megawatt/órát, addig a földet kettőbilliókétszázhetvenegymilliárdszázmillió megawatt/órányi napenergia éri. Én ezen teljesen kikészültem. Jelen esetben 7,504-szer több napenergia ért minket ma, mint amennyit felhasználtunk.

Jó, jó, de akkor felmerül a kérdés, hogy eddig miért nem próbáltuk befogni ezt a mérhetetlen mennyiségű energiaforrást? Egy ideje azért próbáljuk, de csak az utóbbi pár évtizedben kezdte a technológiai fejlődésünk lehetővé tenni azt, hogy amellett, hogy befogjuk ezt az energiát, tárolni is tudjuk, és közben ezt meg is engedhessük magunknak, ne legyen kiváltság a napenergia használata. Az én vízióm szerint tíz év múlva már mindenhol tele leszünk napelemekkel. De induljunk ki abból, ami most van. A napelem rendszer árak 2019-ben azt mutatják, hogy egy mondjuk négyfős család számára manapság már korántsem lehetetlen az, hogy napelem rendszert vásároljanak.

Csak ajánlani tudom ezt az oldalt, itt mindent meg tudtok találni a témáról, van letölthető e-book is, ami részletesen bemutatja, hogy hol tart jelenleg a technológia, milyen esetben mit és hogyan érdemes választani, stb. Ha pedig úgy döntesz, hogy csatlakozol a fényt éltetők táborához, akkor természetesen úgyis személyre szabva fognak árajánlatot adni, az én esetemben nagyon segítőkészek és profik voltak.

Ez egy hosszabb távú befektetés: olyan, mintha X évre előre kifizetnéd a háztartásod villanyszámláját, a rendszer kiépítésétől kezdve pedig kvázi nem kell többet villanyszámlára költened, és az X év lejárata után pedig már csak kiélvezed, hogy milyen jól döntöttél anno, mert gyakorlatilag onnantól kezdve profitot termel, már megtérült a befektetés. Eléggé jól hangzik, ugye?

Utána olvastam a témának és az derül ki ,hogy ha nem a legolcsóbb kínai napelemeket veszed, hanem valami rendes minőséget, akkor alsó hangon is évtizedekig működő rendszered lesz, adnak is általában a gyártó 25 év teljesítmény garanciát, de olyan konstrukciókról beszélünk, amik akár bőven túl tudják teljesíteni az élettartamukat. Itt az ideje, hogy ráébredjünk a fény hatalmára! Amíg még várnunk kell, hogy világ szinten átálljon a társadalom a napelem erőművek használatára, addig is mi egyenként tudunk tenni azért, hogy olyan energiaforrást használjunk, amivel az égvilágon senkinek nem ártunk vele, sőt még anyagilag jól is járunk a választásával.

Bizakodó vagyok a témában, ugyanis az elmúlt évben megtörtént a lehetetlennek tűnő dolog is, amit egy 2018-as dokumentumfilmben láttam/hallottam. Van már rá példa, hogy állami támogatás nélküli napelemerőművet felépítve olcsóbbá vált a napenergia termelése, mint a széné, vagy a földgázé. Szóval a legfőbb ok, amiért még mindig a fosszilis energiaforrásokra támaszkodunk, az, hogy milyen olcsó és elérhető, már nem mondható előnynek, hiszen ha a mai technológiával felépítesz egy rendes naperőművet, és onnan nyered az energiád, akkor olcsóbb lesz az áram, mintha ugyanezt rengeteg gáz, szén, és egyebek elégetésével éred el! A videó szerint 10 év múlva a világ 80%-ban fog ez a helyzet érvényesülni. Ez csak egy információ volt a sok közül, ha érdekel titeket, nézzetek ti is a youtubeon napenergiáról szóló dokumentumfilmeket.

napelem rendszer árak 2019

Ha a tíz évvel ezelőtti lehetőségeket összevetjük a napelem rendszer árak 2019-es adataival, akkor bátran kijelenthetjük, hogy évről évre egyre jobban megéri ilyen döntéseket hozni, így már nem is olyan váratlan az, hogy ipari mértékben történő telepítés esetén már néhol olcsóbbnak számít a napenergia előállítása, mint a sok évmilliókkal ezelőtt elpusztult halott növények és állatok maradványainak az elégetése. Ha mindkét lehetőség a rendelkezésedre áll, akkor melyiket választanád? Persze poénból a halott állatok maradványait mondanád, de mindannyian tudjuk, hogy igazából az otthonunkat élhetővé tevő napunk energiája mellett döntenél te is.

És a jövő

Gyerekként a napelemes számológépen csodálkozva méláztam el, hogy vajon hogyan működhet ez, ha azt a néhány pötty méretű felületet eltakartam, akkor nem érte elég fény a számológépet, így elhalványult és végül kikapcsolt. Most meg azon kapom magam, hogy ugyanez az érzés van bennem, csak éppen felnőttem, már elmúltam 30 éves, és scifibe illő változások következtében már most sokmillió ember ezt az energiát hasznosítva éli az életét úgy, mintha mi sem lenne természetesebb annál, hogy a fény, ami a növényeket élteti, immáron a gépeinket is hajtja.

Szóval mindezeket tekintetbe véve, ha egy kis erdő közepén, vagy szélén lévő kunyhó sarkában megbújó kis vaskályhát szeretnél bedurrantani, akkor nagyon jól jön a sarokban tárolt fabrikett. Ugyanis máshogy nem tudsz meleget és életet csinálni oda, csak ha begyújtod a kályhát. De szinte minden más esetben érdemes a napenergia hasznosításán gondolkodni, mert ha a napot begyűjtve termelsz áramot, akkor már azzal fűteni is lehetne.  Sőt ha pedig azt mondom, hogy vannak egyébként olyan napelem rendszerek is, amelyek a fűtés ősrégi módszereinek helyettesítésére hivatottak, akkor körvonalazódik egy olyan jövő, ahol az emberiség úgy éli életét, hogy végre talán először a történetében, nem elvesz a természettől, hanem tiszteletben tartja azt, és mondhatni már ad is neki. De egyelőre maradjunk annál, hogy elérjük azt, amit eddig még sosem csináltunk: legyen olyan, hogy mindenkinél van napelem rendszer, és senkinek sem kell már villanyszámlát fizetnie! Vagy legalább csak fillérekbe kerül.