A nappali után a konyhabútort is rendbe tesszük

Tavaly nyáron nagy fába vágtuk a fejszénket: felújítottuk a nappalit. Az igazi, meleg otthon érzetét szerettük volna megteremteni, ezért mindenképpen kandallós megoldásban gondolkodtunk. Mi amúgy fa brikettel fűtünk – nem csak megfelelő tüzelő anyag, amelynek a fűtőértéke is magas, hanem egyszerűen nagyon jól mutat a kandallóban. (Milyen hiú és gyarló az ember! Nos, ez alól mi sem vagyunk kivételek.) Sokat bajlódtunk a nappalival, mert azt akartuk, hogy a legtökéletesebb összképet hozzuk össze. Az egész nyarunk ezzel ment el, de persze a végeredmény megnyugtatott minket. Igazi barátságos, meleg otthon hangulatát sikerült megteremtenünk, ahogyan eredetileg is terveztük. Imádok a kandalló előtt ülve sorozatot nézni, vagy leheveredni a pamlagra egy forró tea kíséretében, és beszélgetni a barátainkkal. Pont olyan érzés a nappaliban eltöltött idő, ahogyan megálmodtuk!

Mégis, azt vettük észre, hogy valami hiányzik a teljes boldogságunkhoz. Hiába ülünk le ugyanis a nappaliba a nagy baráti beszélgetésekre, ahogy elhagyjuk a helyiséget, csökken a meleg, barátságos otthon érzete. Sokáig törtük a fejünket, vajon miért érzünk így? Hiszen minden energiánkat belefektettük ebbe a projektbe!

Egészen véletlenül találtam rá a konyhabutorom.hu oldalra, de ahogy elkezdtem olvasni a blogot, hirtelen rengeteg kérdésemre választ kaptam. Korábban például nem is gondoltam volna, hogy a konyhának ilyen központi szerepe van az életünkben! Márpedig a blog azt sugallja, hogy egy család életében a lakás legközpontibb helyisége a konyha, nem a nappali. Hihetetlen, eddig rosszul gondoltunk volna valamit? Nekem eddig evidens volt, hogy a központi helyiség a nappali, hiszen ott töltjük a legtöbb időt a lakásban a családtagokkal, barátokkal.

Nos, a válasz igen is, meg nem is. Ha előadóként kiállsz a színpadra, az egyik első tanács, amit kapsz, hogy az előadásod legelejét és a legvégét dolgozd ki a legjobban. Ez a két részlet az ugyanis, amire a leginkább emlékezni fog a közönség. Valahogy így van ez a konyhával is: a konyhabutorom.hu ráébresztett arra, hogy tulajdonképpen a konyha az a helyiség, ahol elkezdjük és bevégezzük a napunkat. Itt isszük meg az első, reggeli kávénkat, de itt készítjük és fogyasztjuk el a nap végén a közös vacsorát is. Gyakorlatilag a konyha az a hely, ahol legelőször találkozunk reggel, és itt gyűlünk össze ismét a nap végével, hogy mindenkivel kapcsoltban felvegyük a fonalat, kivel mi történt aznap. Varázslatos, nem? Hogy erre nem gondoltam korábban!

Mióta erre rájöttünk, szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a nappalihoz hasonlóan a konyhába belépve is megcsapjon minket az otthon melege. Így a korábbi műanyag, hideg színű bútorainkat például a nappalihoz igazítva igyekszünk lecserélni, átalakítani. Szeretnénk minél több fa, vagy legalább részben fás felületet használni a konyhabútorok tekintetében. Meleg, natúr, barnás színekben gondolkodunk, hogy a nappaliból belépve úgy érezzük, a konyha gyakorlatilag ugyanennek a meleg, barátságos közegnek a kiegészítése. Vegyétek ti is alaposan szemügyre a konyhabutorom.hu javaslatait, nekünk nagyon sokat segített abban, hogy felnyissa a szemünket, mi hiányzik a valód otthoni közeg megteremtéséhez!