A napelemben a jövő, a fabrikettek már csak grillezni lesznek jók

A napelemes erőművek magyarországon még nem igazán váltak elterjedté, pedig nyugati szomszédjaink igyekeznek hasznosítani a nap sugarait.

A napelemes erőművek értelemszerűen a nap energiáját nyelik el és azt igyekeznek átalakítani elektromos árammá, energiává fotovoltaikus panelek segítségével.

Szerencsére annak ellenére, hogy a napelemes erőművek magyarországon még nem olyan népszerűek, mint az európai unió más országaiban, a kormány már több kísérletet is tett arra, hogy ezt a környezetbarát, megújuló energiaforrást népszerűsítse. Éppen ezért nemrégiben hirdettek egy pályázatot, amelyre a feltételeknek megfelelő mikro-, kis-, és középvállalkozások nevezhetnek.

Az ominózus pályázaton elnyerhető akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás is, amit a nyertesek napelemek telepítésére fordíthatnak.

A vállalatok energiaigénye sokkal nagyobb, mint a családi házaknak, a mi háztartásainknak, így nekik sokkal komolyabb napelemfarmokra van szükségük. Hosszú távon ugyan megtérül a beruházás, de a telepítés egy egyszeri, elég magas összegű kiadással jár. Ezt a kiadást nehezen tudnák fedezni a kisvállalatok, ezért van lehetőségük megpályázni a támogatást.

Mindannyiunk érdeke, hogy lassan ne csak a családi házak, hanem a vállalatok is átálljanak a megújuló energiaforrások használatára. Így csökkenthetjük a környezeti terhelést és a meg nem újuló energiaforrások használatát is. Az energiaforrásaink kimerülőben vannak, ezért létfontosságú, hogy minél előbb megújuló alternatívákat keressünk a kieső energia pótlására.

A vállalatok igényei nagyban eltérnek a családi házak igényeitől, így a pályázati támogatást elnyert cégeknek olyan kivitelezőkre van szükségük, akik igazán mesterei a napelemek telepítésének.

A napelemprojekt.hu oldalon olvastam a pályázatról, és itt láttam, mennyire profi cégek is foglalkoznak napelemekkel az országban. Nagyobb projekteket is kiviteleztek már, a vélemények mind önmagukért beszélnek. Gyorsan, szakszerűen és biztonságosan végzik a telepítést, ráadásul megvan a kapacitásuk ahhoz, hogy nagyobb cégek napelem igényeit is kielégítsék.

Nem jelent gondot nekik egy napelemfarm megépítése. Több nagyobb megrendelésük volt már, így bátran ajánlom mindenkinek a szolgáltatásaikat.

Vállalják a napelemfarm teljeskörű kivitelezését, illetve, ha valakit csak a pályázat leadásának körülményessége tart vissza a napelemek felszerelésétől, az is bátran fordulhat hozzájuk. Segítséget nyújtanak nem csak a munkálatok elvégzésében, de a pályázat megfelelő megírásában is.

Nagyszerű, hogy egy ilyen lehetőség áll a magyar vállalatok rendelkezésére. Ugyan én fabrikett párti vagyok, ha energiáról van szó, de azt nekem is be kell ismernem, hogy a napelem hatékonyságával nem szállhatok szembe. Igaz, azért egy jó grillezéshez még biztos, hogy egy ideig mindenki fabrikettet fog használni.