Napelemekkel lett gazdagabb a fotós barátom

Szerencsém van, mert ha jó fényképet szeretnék, akár magamról, akár bármiről vagy bárkiről, nem kell külön fizetnem érte. Ugyanis, a legjobb barátom, Kristóf, ezzel foglalkozik. Különféle rendezvényeken szokott fotózni, vagy videókat készíteni. Kicsit irigylem is, amikor különféle fesztiválokra hívják, és persze automatikusan VIP belépőt kap. Volt már, hogy így én is el tudtam menni vele, de ez sajnos nem mindig képezi részét a dolognak, hogy kap egy-két plusz belépőt. Esküvőkre is szokták hívni, és nagyon szeretik a munkáit, mivel fesztiválokon szerzett tapasztalatot, így egy kicsit más látásmódja is van, így a videók és fotók nem átlagos esküvői emlékek lesznek. Mindig van valami új ötlete. Most például azt találta ki – igaz, nem a munkája kapcsán -, hogy napelemeket szeretne a házára, amit nemrég vett.

Több szolgáltató oldalát is megnézte, de a napelempalyazatok.hu mellett tette le végül a voksát.

Nagyon sok mindent megtudott a napelemekről, amikről korábban fogalma sem volt. Például, itt olvasott az inverterekről is: https://napelempalyazatok.hu/blog/inverter-a-berendezes-ami-nelkul-a-napelem-sem-erne-semmit. Ennek köszönhetően pedig, meg is értette a napelemek működését, amihez elengedhetetlen az inverter megléte. Mint kiderült, maguk a napelem panelek csupán egyenáram termelésére képesek, amit mi nem tudunk hasznosítani, mert minden háztartásban váltakozó árammal működnek a berendezések. És az inverter az a része a rendszernek, ami az egyenáramot, váltakozóvá alakítja. Így enélkül igazából semmit nem ér.

Arról is írtak az említett napelemes oldalon, hogy mekkora teljesítményű rendszerhez, mekkora teljesítményű inverterre van szükség. De tanácsolják, hogy érdemes a jövőre is gondolni, ha esetleg bővíteni szeretnénk majd a rendszert, mert ahhoz lehet, hogy már nagyobb inverterre lesz szükség. És mivel ezt külön kell megvásárolni, így még plusz költséget is jelentene a cseréje. De persze, erre is van külön gyártói garancia, több éves. Mint a legtöbb dolgon, ezen sem érdemes spórolni, mert az olcsó inverter megbosszulhatja önmagát; itt is fontos a minőség, akárcsak a napelem panelek tekintetében.

Egy ilyen rendszer hosszú éveken, évtizedeken keresztül hozza az elvárt szintet, ami azt jelenti, hogy huzamosabb időre el lehet felejteni a villanyszámlát. Kristóf azt mondta, hogy értéknövelő hatása is van egy napelem rendszernek, és ez is szerepet játszott a döntésében, nem csak a spórolás.

A https://napelempalyazatok.hu/blog/inverter-a-berendezes-ami-nelkul-a-napelem-sem-erne-semmit oldalán, nem csak hasznos és érdekes dolgokat lehet olvasni, hanem árajánlatot is lehet kérni napelem rendszerre. Ehhez csak ki kell tölteni egy űrlapot, és meg kell nézni, hogy mennyi áramot fogyasztunk évente. Ezt az adatot meg kell adni az előzetes ajánlathoz. Kristóf is így tett, pár nappal később meg is keresték, és le is egyeztettek egy időpontot az ingyenes helyszíni felmérésre, aminek ő nagyon örült és szimpatikus is volt neki, hogy nem a lehúzás a cél.

Azóta egyébként már sikeresen telepítették a rendszert, nagyon gyorsak és segítőkészek voltak végig, még az adminisztrációban is lehetett rájuk számítani.