Hogyan lehetne gyorsítani az energetikai tanúsítvány készítését?

Az energetikai tanúsítvány mindenkinek az utolsó pillanatban kell. Igaz, hogy ez az okmány akár 10 évig is érvényes egy adott házra, ám legtöbbször a tulajdonosok csak akkor készíttetik el, amikor már eladták a házat és menni kéne az ügyvédhez adásvételi szerződést kötni. Ilyenkor megy a kapkodás, hogy minél hamarabb elkészüljön ez a tanúsítás, mely az épületek energiafelhasználásról, energiaszükségletéről szól. Számos cég fellelhető a piacon, akik ezzel foglalkoznak, legtöbben akár 48 vagy 24 óra alatt is elkészítenek egy-egy tanúsítást. Ez rengeteg szervezéssel és méréssel jár. Felvettük a kapcsolatot az e-tanusitas.eu céggel, akik az egyik legnagyobb országos lefedettséggel rendelkeznek, munkatársaik minden vidéki nagyvárosban jelen vannak és akárhova ki tudnak menni 24 órán belül. Velük kezdtünk el beszélgetni arról, hogy mennyire is fontos számukra a képalkotás.

Az energetikai tanúsítás során a házat körbe kell mérni, körbe kell fotózni, minden nyílászárót dokumentálni kell. A mi start-up cégünk arra gondolt, hogy kipróbálnánk egy videós-drónos módszert, amivel megkönnyíthetnénk azoknak a szakembereknek a munkáját, akik nagyobb családi házakat, tanyákat, mezőgazdasági épületeket mérnek fel. A videós képalkotás segítségével gyorsan fel lehetne mérni az adott ingatlant és az irodai asszisztensek pedig kiszedhetnék ezekből a videókból azokat a képkockákat, melyek fontosak a tanúsításhoz. Ezáltal gyorsabban, hatékonyabban dolgozhatnak a helyszíni szemlét végző szakemberek.

Egy utópisztikus ötletünk pedig, hogy magát a külső felmérést a drón végzi: kiszámolja a méreteket, a szakembernek pedig csak belülről kell a méretezést vennie. A tanúsító cég üdvözölte ugyan az ötletet, de nem volt nyitott a kivitelezésre, mivel a folyamatok így is gördülékenyen zajlanak, a drónos felvételek pedig nem tudnák visszaadni a földi fényképezés előnyeit, emellett szerzői jogi problémákat is felvet. Így hát marad az energetikai tanúsítvány online gyorsítása, melynek a lényege, hogy minden folyamat, kivéve a felmérés, online térben zajlik. A szakember a helyszíni szemlét követően beküldi a mért adatokat a központba, ahol az irodai asszisztensek egy program segítségével kiszámolják a hőveszteséget, a méreteket, a légköbmétert. Majd javaslatot tesznek az energetikai korszerűsítés lehetséges lépésire. Miután ez a felmérés elkészült, az ügyfélnek lehetősége van online fizetni, és az okiratot megkapja egy e-mailen keresztül, tehát a folyamat érintésmentes és gördülékenyen működik.

Az árak tekintetében sem lenne kifizetődő a drónok használata, mivel az ilyen műszerek bekerülési ára igencsak borsos, és minden szakembernek rendelkeznie kellene saját drónnal. Ez egy olyan kiadás, melyet egyik cég sem engedhet meg magának, így marad a digitális fényképezés. Így is a legolcsóbb energetikai tanúsítás ára 12.990 Ft budapesti lakás esetén, a legnagyobb Budapesten kívüli családi házak tanúsítása is maximum 29.900 Ft-ig rúghat, így nem térülne meg a befektetés a drónokba.

El kellett engednünk ezt a projektet, de nem adjuk fel és lépünk tovább az építőipar felé, ugyanis az új és használt ingatlanok piacán sok esetben van szükség jó minőségű, real time légi fotókra, melyeknek legcélszerűbb eszköze a nagy felbontású kamerával felszerelt drón.