Hobbiból hivatás

Tudjátok már rólam, hogy régi szenvedélyem a videó készítés, képes vagyok az össze szabadidőmet arra áldozni, hogy új dolgokat tanuljak ezzel kapcsolatban. A visszajelzésekből és eddigi eredményekből pedig úgy tűnik, hogy egész jó is vagyok benne.

Az utóbbi időben felszabadult egy kis kapacitásom, most épp nem veszi el minden energiám a meló, ezért arra gondoltam, hogy nem árt, ha több lábon állok, elkezdenék a videózással hivatás szerűen is foglalkozni.

Ehhez első lépésként kéne alapítanom egy céget. Nem sokat tudok erről a témáról, ezért rákerestem a neten, hogy pontosan mikre van hozzá szükség és milyen lépései vannak, mennyibe kerül, stb. A kutatásom közben erre az oldalra akadtam rá: topcegalapitas.eu/kft-alapitas.

Itt mindent leírnak lépésről-lépésre, így csak követnem kell a teendőket. Első feladat a cégforma kiválasztása. Ezt nem bonyolítanám nagyon, legyen Kft. Második lépés, a cégnév eldöntése. Hát ezen még gondolkodnom kell, de az biztos, hogy a topcegalapitas.eu/kft-alapitas oldalon fent levő cégek listáját át kell majd néznem hozzá, mert minimum 3-4 karakter eltérésnek kell lennie a létezőkhöz képest.

Ezután azt kell kitalálnom, hogy hol legyen a cég székhelye. Lehet az otthonomban, de annak nem biztos, hogy örülnének a lakótársaim. Nem tűnne túl professzionálisnak, ha az ügyfeleket a nappaliban fogadnám. Kellene inkább egy tárgyaló terem. Ezek szerint ennek a cégnek az ajánlatát, szóba jön a fővárosi, vagy a másik Pest megyei, de iparűzési adó mentes székhelye. Mivel ez egyelőre csak egy másodállás, jó lenne, ha minél kevesebb költséget termelne, ezért az utóbbit választom.

Ez esetben megspórolom a cégalapítás ügyvédi díját, egy iroda bérleti díját és az első 7 hónapot megúszom 40 ezer Ft-ból. Persze kelleni fog majd a 3 millió Ft-os törzstőke, de ezt szerencsére nem kell azonnal befizetnem, de az első 2 évben meg kell történnie az átutalásnak. Remélem addig hozni is fog minimum ennyi bevételt a vállalkozás és akkor nem kerülök mínuszba. Vagy dönthetek úgy is, hogy 1-2 ügyes havert beveszek társnak és akkor elosztjuk a költségeket, meg persze akkor a bevételt is.

Úgy tudom, hogy ez a videós tevékenységi kör nem engedély köteles, de azért le fogom ellenőrizni.

A beadástól számítva néhány nap alatt be is jegyzik majd az új céget, utána kapok magyarországi és uniós adószámot, cégjegyzékszámot és statisztikai számjelet is. Ezekkel már mehetek a bankba, hogy nyissak egy folyószámlát is a cégem számára. Az már egy másik feladat, hogy több banktól is kérjek ajánlatot, hogy megtudjam melyik lenne erre a célra a legcélravezetőbb.

Ha ezekkel a lépésekkel is megvagyok, akkor pedig már számlázhatok is. Szóval összedobok gyorsan egy weboldalt, csatolok néhány referenciát és elindítom az online marketing kampányt, hogy bevonzzam az első ügyfeleket!