Drónfelvétel készül a napelemekről

Megkeresett minket egy városi önkormányzat, hogy készítsünk nekik kutatási anyagot az új projektjükhöz. Szerették volna felmérni a napelem rendszerek népszerűségét a városban, melyhez igénybe vették a mi drónos szolgáltatásunkat: a fotózásra és videózásra alkalmas drónnal berepültük a teljes város területét és képeket, videókat készítettünk a háztetőkről. Ezen képi anyagok alapján tervezte a város vezetése felmérni a jelenlegi napelem ellátottsági helyzetet és amennyiben népszerűnek bizonyul a megújuló energia, önkormányzati támogatást nyújtottak volna. Izgatottan láttunk neki a projektnek, mert minket is érdekelt, hogy milyen az aktuális helyzet napelem terén.

Felvettük a kapcsolatot egy céggel, a sporoljnapelemmel.hu-val, akik napelem rendszerek kivitelezésével foglalkoznak és tanácsot kértünk tőlük, mi bizonyul napelem rendszernek: akár egy panel is az, vagy a több panel több helyen, egy ingatlanon belül egy rendszernek minősül? Amatőr kérdéseinkre készséggel válaszoltak, így nagy segítséget nyújtottak abban, hogy összesíteni tudjuk a képanyagokon látható napelemeket.

Kiderült, hogy a 80.000 fős városban már 253 lakóházon, illetve gazdasági épületen és irodán található napelem panel, ez igen nagy számnak bizonyul, így a kutatási projekt folytatódott, melybe mi is bevonódtunk a napelemes céges ismeretségünk kapcsán. Ki kellett derítenünk, hogy milyen árban mozognak a napelem rendszerek, mert az önkormányzatnak erről nem voltak információi. A cég szakembere elmondta, hogy az áramszükséglet határozza meg a napelem rendszer méretét, ettől függően határozzák meg a rendszer teljesítményét.

A teljesítmény függ a napelem panelek számától és az invertertől is (az inverter az a kütyü, ami átalakítja a napelem által termelt egyenáramot a háztartási gépek által használt váltóárammá), minél nagyobb teljesítményre van szükség, annál magasabb az ára a rendszernek. Emellett azonban számos egyéb paramétertől is függ a végleges ár, például a beépített eszközök márkájától, minőségétől, a szerelés hosszától, az ügyintézés nehézségeitől, pályázattól stb. Hozzávetőleges árakról tudtak nekünk beszámolni:

  • 3 kW napelem rendszerek ára: bruttó 1.322.000 Ft
  • 5 kW napelem rendszerek ára: bruttó 2.000.000 Ft
  • 7 kW napelem napelem rendszerek ára: bruttó 2.600.000 Ft
  • 10 kW napelem rendszerek ára: bruttó 3.300.000 Ft
  • 20 kW napelem rendszerek ára: bruttó 6.800.000 Ft

Az önkormányzat az is szerette volna megtudni, hogy egy ilyen rendszernek az ára mennyi idő alatt térül meg. A megtérülési idő számítása is egy durva becslésen alapult, melyhez érdemes volt tudni a napelem előtti áramfelhasználást. Például ha egy 150 nm-es családi ház havi villanyszámlája 20.000 Ft, akkor évente 240.000 Ft-ot költenek csak a villanyra. A 20.000 Ft-os villanyszámla azt sugallja, hogy egy 7 kW-os rendszerre van szüksége a háztartásnak, melynek ára 2.600.000 Ft, így ennek megtérülési ideje közel 10 év. Általánosságban elmondható, hogy bármely teljesítményű rendszer megtérülési ideje közel 10 év, a napelem panelekre viszont 25 év garanciát vállal a legnépszerűbb gyártó, a Sharp, így 15 évig szinte “ingyen” termeli a háztartásoknak az áramot a napelem.

A videóanyagok és a számítási adatok fényében az önkormányzat úgy döntött, hogy a lakosság részére kiír helyi pályázatot megújuló energia implementálására, melyben a napelemeket részesítik előnyben. A támogatás mértéke a rendszer nagyságától is függ, körülbelül a befektetett összes 10%-át térítené meg az önkormányzat. A pályázat benyújtása elektronikusan történik, energetikai tanúsítványra van szükség, egyedi elbírálás alapján történik a pályázat megítélése. Az önkormányzat segítséget nyújt professzionális kivitelező keresésében is, melyre elsősorban a sporoljnapelemmel.hu csapatát ajánlja a lakosságnak.

A pályázat kiírása óta 86 család, illetve gazdasági társaság adta be pályázatát az önkormányzatnál, aki összesen 17.200.000 Ft önkormányzati, vissza nem térítendő támogatásban részesültek