Az otthoni munka magas áramfogyasztással jár, de megoldás rá a napelem

Bár az eredeti szakmám animátor volt, de mostanában leginkább videók készítésével foglalkozok. Különböző szervezeteknek, intézményeknek készítek a rendezvényein felvételeket, amiket aztán én vágok és szerkesztek meg. Imádom a munkámat, hiszen nap mint nap új embereket ismerhetek meg és fejlődök. Öröm visszanézni az elkészült munkáimat. Már egy ideje leginkább csak otthonról dolgozok, és ez a párommal sincsen másként. Mivel mind a ketten naphosszat ülünk otthon a számítógép előtt, nekem ráadásul sokszor két monitort is kell használnom egyszerre, hihetetlenül magasak voltak a villanyszámláink az elmúlt hónapokban.

Éppen ezért elgondolkodtunk azon, hogy miként lehetne visszafogni az áramfogyasztásunkat, hiszen nem csak anyagilag nem járunk jól, hanem kis léptékben ugyan, de a Föld energiakészleteit is merítjük vele. Mivel igyekszünk tudatos életet élni, nekünk ez a szempont is fontos volt. Elkezdtük mérlegelni azt az opciót, hogy napelemeket telepítsünk a házunkra. A napelemekkel ugyanis tízezer forintokat spórolhatunk meg havonta a villanyszámlákon keresztül. Ha magunknak termeljük az áramot, akkor nem kell a központi szolgáltatótól függenünk. Ehhez azonban nem árt már jó előre felmérni, hogy mekkora kiadást jelentene a rendszer telepítése. Némi keresgélés után rátaláltunk a napelemrendszer.info oldalra, ahol teljesítmény szerint rendszerezve voltak az árak.

Én úgy saccoltam, hogy a mi házunkhoz egy 5 kwp napelem rendszer lenne ideális, hiszen több számítógép és légkondi is van az épületben. Ennek a rendszernek az árát is megtaláltam a napelemrendszer.infón. Attól függően, hogy milyen típusú napelem paneleket és invertert választunk, az árak változhatnak. Olyan bruttó 2 millió forint körüli árral kell számolni, bár konkrét árajánlatot a kivitelező csak a helyszíni felmérés elvégzése után tud adni. A legolcsóbb rendszer ára pontosan bruttó 1.952.000 forint. Ezt a felmérést ingyenesen elvégzik, hiszen enélkül nem tudnák megállapítani, hogy az 5 kwp napelem rendszer lenne-e az ideális az én otthonom esetében.

Ehhez nekünk sem árt összeszedni, hogy pontosan milyen elektromos fogyasztókat használunk, mekkora a teljesítményük, és hogy a jövőben milyen újabb fogyasztókat tervezünk még beszerezni. A felmérés maga abból áll, hogy a kivitelező szakképzett mérnökei ellenőrzik a tetőszerkezet állapotát és a tető dőlésszögét, megnézik az épület körüli lehetséges árnyékoló tényezőket és az épület tájolását. Ezek ugyanis mind nagyban befolyásolhatják azt, hogy a napelemes rendszer mekkora hatékonysággal tud majd működni.

Még bele fog telni pár hónapba, mire teljesen körüljárjuk a témát, hogy valóban nekivághassunk az 5 kwp napelem rendszer kivitelezésének. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy nagy elhatározás, és egy hosszútávú befektetés. Annyi azonban biztos, hogy a fentebb említett kivitelezőt fogjuk megbízni a feladattal. A munkájukra és az általuk használt kitűnő minőségű eszközökre és napelemekre is garanciát vállalnak. A tökéletes működésről a japán, német és osztrák mérnöki munka gondoskodik, hiszen a rendszer “összetevőit” ezekben az országokban gyártják le. Engem teljes mértékben meggyőztek, így amint sikerül összeszedni a kellő pénzt a napelem rendszerre, egyből fel fogjuk keresni őket.