Uncategorized

A videókészítés nem akkora ördöngösség, de nehéz jól csinálni

Videót vágni, videót készíteni nem egy hatalmas feladat, gondolhatnánk, hiszen emberek milliói teszik, mint azt például a YouTube népes lakossága is mutatja. Na de JÓL csinálni is ennyire könnyű? Korántsem. Nem véletlen, hogy a döbbenetes mennyiségű amatőr tartalom mellett elenyésző a valóban igényes, profin kivitelezett videós anyagok aránya, köszönhetően annak, hogy megfelelően kitanulni, kigyakorolni már sokkal kevesebbeknek sikerül. Egy okostelefonnal és egy ingyenes programmal is bárki vághat és szerkeszthet videót, mi több, kezdetleges animációkat is gyárthatnak az ügyesebbek, de akkor is, hol van ez a tényleges magasiskolától? Nem kell feltétlenül olyan szintet produkálni, mint egy hollywoodi stúdió, ám az azért nagyon nem mindegy, végül milyen munka kerül ki a kezeink közül.

Nyersanyagot rögzíteni egy dolog. Bárki besétálhat egy műszaki áruházba és vehet olyan HD kamerát, amilyet csak szeretne, illetve amit a forrásai megengednek. Na de mi a helyzet a többivel? A fények, a világítás? A hangtechnika? És ez még a dolognak csak a hardveres része! Szükség van egy combos számítógépre is a videók rendereléséhez, vágásához, editálásához, és ha minden technológia rendelkezésre is áll, akkor sem lehet elhanyagolni a készséget, a tehetséget. Ha valakinek a legkevésbé sincs érzéke a videókhoz, akkor talán csak feleslegesen kidobott pénz az egész, hiszen ezek nélkül sosem érheti el a tehetségesek, profik szintjét. Bármennyire hangzik is kegyetlenül, sajnos ez a helyzet.

Ám minden tanulható! Aki eleget gyakorol, netán egy képzést, tanfolyamot is elvégez, az igenis juthat valahova! Csakhogy mindehhez igyekezet és forrás szükséges, ami nem mindenkinek áll rendelkezésére, de talán pont ezért érdekes és vonzó terület ez a videózás. Persze senki se érezze magát eltántorítva a dologtól, hiszen ha elég sikertelen próbálkozás áll valaki mögött, egy idő után szemmel látható lesz a fejlődés! A legnagyobb videósok közül is sokan amatőrként kezdték, és bár sokuktól sosem várhatunk el művészi teljesítményt, művészfilmet vagy hasonlót, azért általában elég jól el szoktak lenni. Emellett pedig némelyiknek igen komoly rajongótábora is kialakult, szóval fel a fejjel, előbb-utóbb mindenki megtalálja a maga közönségét.

A videókészítés nem akkora ördöngösség, de nehéz jól csinálni bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva