A rendezvényfényképezés új formája

Elég rég óta készítek fotókat és videókat különböző rendezvényeken – a leggyakrabban esküvőkön. Egy ilyen alkalommal találkoztam a selfie gép fogalmával. Elsőre persze eléggé kiverte nálam a biztosítékot. Olyan érzésem volt, mintha hirtelen még egy fajta konkurenciával meg kellene küzdenem, mintha hirtelen feleslegessé váltam volna. Persze, butaság volt.

Ez az ötlet egészen más megközelítést, lehetőséget biztosít, mint amit egy jó fotós vagy videós (amilyennek én is tartom magam) biztosítani tud, így soha nem fogja kiszorítani azt, viszont valószínű, hogy egyre több rendezvényen fogják alkalmazni mindkét megoldást. A szelfigépet ugyanis a vendégek, a rendezvényen résztvevő emberek kezelhetik, és ők készíthetnek magukról jó minőségű fényképeket.

Egy automata eszközt kell elképzelni, érintőképernyővel. Tükörreflexes, és studióvakuval is fel van szerelve. Nagyon könnyen kezelhető – az esküvőn, ahol először láttam, tanúja voltam annak, hogy néhány meglehetősen illuminált vendég is sikerrel használta. Mindentől függetlenül a cég, akik biztosítják ( https://selfiegep.hu/fotosarok/ -alatt meg lehet nézni őket) felügyeletet is ad hozzá – az egyik munkatársuk a teljes megrendelt időszakban a helyszínen marad. Megnéztem az oldalukon, és úgy látom, hogy ez az időszak 4, 6 vagy 8 óra is lehet, de a helyszínen meg is lehet hosszabbítani. Így történt azon az esküvőn, ahol először láttam, pontosan ez történt: nyolctól hajnal kettőig rendelték meg a szelfi gépet, de még hajnal kettőkor is sorban álltak előtte a vendégek. Mindenféle színes maszkokban és parókákban tették mindezt, ugyanis a cég egy asztalnyi vicces-színes kelléket is biztosít a fényképezkedéshez.

A fotósarok nem fogja elvenni a munkámat. Például nem készít videókat (bár GIF-eket igen), és helyhez van kötve, tehát nem tud ott lenni mindenhol, ahol éppen lennie kell. Nem tudja kiválasztani a legtökéletesebb szögeket, nem tudja megragadni a tökéletes pillanatot, mint egy jó fotós. (Amellett, hogy az automata nagyon jó technológiával van felszerelve!)

De azért van két dolog, amit jobban csinál nálunk. Helyben ki tudja nyomtatni a fényképet. Persze, eldobható fényképezőgéppel ezt én is meg tudnám oldani, de profi fotósként nem ilyen eszközökkel dolgozok. És főként: közösségi élményt teremt a fényképezkedéssel.

Összességében tehát egy remek lehetőséget látok benne, ami kiegészítheti (vagy bevallom, kisebb büdzsé esetén akár helyettesítheti) a fényképész munkáját különböző céges rendezvényeken, konferenciákon és esküvőkön. Ha kíváncsiak vagytok rá, nézzétek meg bátran a https://selfiegep.hu/fotosarok/ oldalon.

https://selfiegep.hu/fotosarok/